PENDAFTARAN TAHUN 1 BAGI TAHUN 2017 & 2018

Pendaftaran tahun 1 bagi negeri Selangor dan Putrajaya secara online oleh ibu/bapa atau penjaga kanak-kanak yang lahir pada tahun 2010 dan 2011 akan bermula 1 Mac 2016.. Pendaftaran boleh di buat di laman web seperti berikut : http://public .moe.gov.my



Makanya para ibubapa/penjaga sekitar Selangor dan Putrajaya bolehlah start daftarkan persekolahan anak anda dengan segera.. Tak perlu lagi nak ambil cuti dan pergi kesekolah dan tunggu lama2.. Online je…

MUHAMMAD FAIZ AKMAL

Beberapa hari rasa tak sedap hati.. Rupanya nak dapat berita duka.. Tahun 2016 memang sangat mencabar.. Tanggal 16 Feb 2016 Cik Bie lepaskan CB.. Sedih?? Sedih la jugak.. Beberapa bulan je lagi genap setahun relationship tu.. Ter recall balik memori2 manis waktu bersama.. Ramai yang tanya kenapa sebab orang tengok elok je.. Sweet je.. Biar CB je la yang tahu.. Apapun CB hormat keputusan dia.. Walau CB rasa agak terkilan.. Yelah setelah apa yang kita orang lalui bersama CB tak duga ia akan berakhir.. CB harap dia dapat capai apa yang dia impikan.. CB akan selalu menyokong dari sisi yang tidak diketahui.. Cewah…

CB betul2 dah move on.. Move on bermaksud kita betul2 melepaskan seseorang itu dengan redha.. Cuma ada beberapa habit yang belum mampu nak buang.. Kalau dulu CB selalu text dia untuk tanya itu ini.. Mengadu itu dan ini.. CB suka tengok last seen dia tanpa sebab.. Suka tengok pic dia.. Malam2 CB suka call dia semata-mata nak dengar suara dia.. Tapi sekarang CB kena buang semua habit tu.. CB sangat berterima kasih pada dia sebab selalu ada diwaktu CB memerlukan.. Actually dia seorang yang sangat baik.. Cuma dia pelik.. Hahahaha… Well CB harap boleh kekal berkawan saja dengan dia memandangkan kita orang duduk satu taman.. Sebab pasti akan terserempak dekat mana2..

CB tau dia akan baca entri ni.. Sebab dia pernah stalk dalam diam blog CB..

Faiz..


I tak salahkan u.. U selalu take care ok.. Jangan lupa makan ikut time nanti gastrik datang balik.. Kalau u pergi bercuti jangan lupa rest  1 hari sebelum u start keje.. Lau tak nanti u demam.. Jaga lutut tu elok2.. Jangan main bola kalau tak elok lagi.. Stay seperti mana diri u sekarang ok.. Pegang pada prinsip dan impian u.. I percaya u boleh.. Gud luck.. Chaiyookkk Faiz… Jadi lah seperti maksud nama u.. 'yang terpuji berjaya sempurna'

MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK

♥ Assalamualaikum ♥

"MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya, akhirnya Mega giveaway ini berjaya dilancarkan. Terima kasih kepada 21 sponsor yang sering memberi kerjasama yang baik. Dengan lafaz "Bismilah" cik akak membuka tirai "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK ".

klik banner - join 
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog, Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page Facebook - Rujuk Entri SINI (syarat Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page FB hanya kepada peserta yang memiliki mana-mana akaun yang dinyatakan seperti di atas).  
  • Letak link blog ini dalam senarai bloglist anda -  [ Cik Akak ] [ Eyja ] & [ Pn. Wawa ] - **syarat ini wajib kepada semua peserta sepanjang tempoh Mega Giveaway ini berlangsung.
  • Buat entri bertajuk "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 01.02.2016 - 26.02.2016
  • Giveaway tamat 26.02.2016 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG & PENGUMUMAN PEMENANG PADA 29.02.2016.

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 2016 BERSAMA KIMMIE



KLIK banner untuk join.

#1 SEGMEN FROM ME



meh join sini.. KLIK BANNER utk join

First Giveaway by KasihkuAmani


jom2 join giveaway by kasihku amani.... KLIK banner utk join

BIRTHDAY G.A BY FARAHDEENA FISAL

CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN

salam and hye people :),

. This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

Emoticon 1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


Emoticon 3.follow ig farahdeenafisal

Emoticon 4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tmat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley


SEGMEN BLOGWALKING & BLOGLIST BY AINA AKMAL



Hurmmm memori paling indah ye?? Memori paling indah ialah kehadiran Cik Bie..


Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR

Klik Banner untuk join giveaway


Subscribe to our mailing list to get the updates on our Special Offer to your email inbox...

 We can't wait more to have your email in our subscribers email list. Just put your nice email in below box:

* indicates required


Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,



Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?

  1. Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.
  2. Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.
  3. Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.

Jadi jangan lepaskan peluang ini, mari merasai kenikmatan memakan biskut semperit yang mempunyai citarasa tradisional dikekalkan.


KINI HANYA

RM25.00

50 KEPING
FREE COD AMPANG / KUALA LUMPUR


Segmen Bloglist by Cik Miela


Klik Banner untuk join ye kengkawan..

SELAMAT HARI LAHIR MOHAMMAD IAN FAHEIMY YANG KE 6 TAHUN




Salam jumaat kawan2 blogger semua.. Semalam adalah hari ulangtahun kelahiran anak buah CB.. Jadi angah CB cadang buat dekat rumah along memandangkan mama ada dekat sana.. Jadi malam tadi kita masa otw tu singgah ambil kek dekat SPK Shah Alam dekat2 dengan UITM cawangan Puncak Perdana.. Lepas tu terus menuju ke rumah along yang terletak di Telok Panglima Garang, Banting… Tapi singgah ke KFC drive thru di Johan Setia untuk belik makanan..


Sambut simple je.. Hanya keluarga kami dan mak mentua angah sebab dia nak lawat mama yang dah discharged.. Lama jugak tak buat gathering macam ni.. Sebab masing2 sibuk dengan kerja dan keluarga msing2.. Tapi bila anak buah CB tu tiup lilin muka Princess Mia terus berubah.. CB tau kenapa sebab birthday dia hari tu tak ada pun buat macam apa2.. Padahal CB dah tempeh kek dengan kawan CB..  Cuma masa tu mama CB baru je masuk hospital.. So masing2 lebih focus pada mama.. Kesian Mia..


But tak de lah niat CB nak biar je.. Cuma nak tunggu mama sihat sikit so akan celebrate birthday Mia pula.. Dekat pukul 12 baru la balik… Sudahnya pagi ni anak2 liat nak bangun.. CB plak terpaksa pergi mendobi awal2 pagi tadi sebab 3 hari ni CB ada hal..

Kepada anak buah manja CB ni.. Moga Ian jadi anak yang baik dan soleh.. Bijak dan semoga jadi abang yang selalu jaga adik2..

So Selamat bercuti kepada semua.. Mana yang balik kg tu hati2 ketika memandu.. dan pasti kan anda cukup rehat..

















3H 2M PERCUTIAN BUDGETLANGKAWI

Pengangkutan.

Bas/Flight :

Cara mudah untuk korang menempah tiket awal dan mengetahui jadual perjalanan selain dari pergi ke kaunter. Untuk yang nak menempah tiket bas boleh ke laman web SANI EXPRESS dan flight korang boleh cuba AIR ASIA , MALAYSIA AIRLINES dan lain2 syarikat penerbangan di Malaysia..

Pastikan anda merancang percutian dengan baik.. Elakkan menempah di saat akhir.. Lagi2 tiket bas.. Untuk ketika ini tambang adalah RM 54.00 (dewasa) jika bas tambahan harganya agak mahal sedikit.. Macam CB kena baru2 nie.. Sebab kawan beli lambat jadi harga tiket untuk pergi jadi RM 61.00 (dewasa)..

Feri :

Anda boleh jew beli tiket feri online..jadi anda dapat melihat waktu perjalanan feri.. Untuk menempahnya sila ke laman web ini FERI LANGKAWI . Rate harga tiket feri untuk waktu ini adalah RM 18 untuk dewasa.

Penginapan.

Hotel/Homestay :

Buat pemilihan bijak.. jika anda merancang percutian bajet jadi janganlah pilih hotel yang bertaraf 4 atau 5 bintang.. Memadai menginap di hotel budget atau homestay.. Di Pulau Langkawi terdapat banyak hotel2 budget dan home stay yang selesa.. Dan mereka ada menyediakan pakej2 yang menarik untuk anda..


Sewa Kereta

Di Langkawi anda tidak perlu gusar tentang pengangkutan untuk berjalan.. Terdapat banyak perniagaan sewa kereta di sana.. Jika anda tidak mahu sewa kereta boleh je naik teksi yang harganya sangat berpatutan.. Contoh contact seperti di bawah :



Tempat Menarik

16 tempat menarik untuk lawatan:

Dataran Lang
Kereta kabel
Sky Bridge
Underwater World
Air Terjun Telaga Tujuh
Air Hangat
Ladang Buah Naga
Makam Mahsuri
Bird Paradise
Taman Marin Pulau Payar
Taman Buaya
Island Hoping
Taman Agro Mardi
Telaga Harbour Park, Perdana Quay
Langkawi Wildlife Park
Kilim Geoforest Park

Tempat shopping :

HIG, Idaman Mahsuri, SAGA, Coco Valley.

Tempat makan best :

Laksa

tepi airport, jalan penarak, jeti (kerusi hijau), beras terbakar (depan sekolah), pantai kok.

Pantai Cenang

Burger lori, restoran haji ramli, selera lubuk buaya, restoran sambal tumbuk, restoran hall in the wall, restoran mangga 2, restoran janggus, restoran haji jelani

Pantai Tengah

Restoran mangga depan holiday villa

Padang maksirat/Airport

Jom ikan bakar, gulai kawah, restoran D pulau, restoran patani

Kuah

Wan thai, restoran bamboo, fish farm restoran, EE burger, stall belakang EE, wonderland seafood, kedai makan nelayan


Lain2 tempat makan terbaik KLIK SINI







HILANG NYAWA TERTINGGAL BUDAK



Pagi2 masuk kerja dengar opismate cerita pasal kejadian di Sungai Udang, Klang petang semalam.. Dan tak sangka masuk dalam Harian Metro hari ni dalam ruangan setempat..

- ehsan harian metro online -

Dengar katanya pemandu van berkenaan tertinggal kanak2 terbabit masa dia ambil kanak2 balik dari sekolah.. Jadi oleh kerana marah bapa saudara kanak2 tersebut menahan pemandu van ni dekat tepi jalan dan memukulnya..

Allahhu akhbar… Dan dengar cerita lagi y memukul tu baru je mendirikan rumahtangga dan mangsa pula bakal mendirikan rumahtangga hujung bulan nie..


- mangsa.. sumber whatsapp -

Pada CB kan.. Amarah tu tak boleh diikut sangat.. Walauapapun sebab untuk kita marah seseorang tu pasti org tu jugak punya alasan mengapa.. Manalah tahu kot2 dia fikir budak tu dah balik mak bapak yang jemput.. Yela budak kadang kalau lambat cikit dia leka main.. Tapi mungkin jugak yang memukul tu tak ada niat nak pukul sehingga mati..


- pakcik kanak2 terbabit.. sumber whatsapp -

Apapun sama2 lah kita ambil ikhtibar dari cerita nie.. 


TIPS PERCUTIAN BAJET

Percutian bajet 3H 2M?? Siapa yang tak sukakan.. Hari nie CB nak share dengan korang beberapa tips yang mungkin boleh membantu korang bila travel sorang2 atau dengan kawan2..


  •  Pastikan tempat yang hendak dituju.

korang kena ambil tahu tempat yang korang nak pergi seperti persekitarannya.. Lagi kalau korang travel sorang2 dan tempat yang korang nak pergi tu adalah tempat yang korang tak pernah pergi.. Sekarang korang boleh google je info2 yang korang perlukan.. Seperti tempat makan, hotel dan lain2..

  • Bila tarikh bercuti dan pengangkutan.

Ni penting.. Korang kena la tetap kan tarikh yang betul supaya dapat buat perancangan awal.. Kalau boleh elakkan waktu cuti sekolah kerana tempat2 percutian akan menjadi sesak.. Seperti penempahan hotel , pengangkutan dan lain2 penting untuk buat tempahan awal.. Pastikan korang survey betul2 harga dan lokasi hotel dan transport sebelum korang booking.. Tentang pengangkutan pula biasanya kita akan menggunakan public transport.. Tapi boleh je kalau korang nak bawak kereta sendiri.. Kalau korang naik bas pastikan stesen bas tidak jauh dari tempat yang korang nak pergi.. Contohnya kalau korang nak pergi Langkawi stesen bas kuala perlis adalah berdekatan dengan jeti.. Tak perlu jalan jauh atau ambil teksi dan sebagainya..

  • Aktiviti.

Aktiviti ni perlu jugak.. Sebab tak kan pergi bercuti duduk peram dalam bilik je kan.. Lagi2 kalau yang pergi bercuti dengan kawan2.. Jika tempat percutian itu adalah pulau pastikan korang ada buat malam BBQ.. Memang seronok.. Korang bolehlah melawat tempat2 yang menarik.. Info2 korang tempat korang boleh google.

  • Cenderamata.

Last sekali sebelum balik pastikan korang beli cenderamata untuk kenalan dan ahli keluarga…




Mudahkan?? Siapa kata travel tu susah.. Jika tak yakin berjalan dulu didalam negara sendiri..  Kalau dah yakin bolehlah ke luar negara..


Segmen Bloglist Beeha 1.0



KLIK BANNER UNTUK JOIN

* Cik Epal
* Aida


WORDLESS WEDNESDAY








Kadang kadang manusia ni bila berpangkat sikit mula la sombong ya amat.. mcam baru baru ni CB kena.. Nak mintak cuti jaga mak tapi HOD tak izinkan.. Tak pelah dapat jaga mak 3hr je pun syukur dah.. Redha cuti tak lulus.. Mungkin ada sebabnyakan.. Ye la kalau CB cuti siapa lah pulak nak buat kerja CB nanti..

Tapi CB Cuma kecik hati dengan cara HOD jawab pertanyaan CB tentang nak cuti tu.. Macam kita saja je nak cuti dan rilex2.. At least kalau dia cakap tu dengan budi Bahasa dan agak berlapik CB xde la terasa hati sangat.. Yela kita sama2 manusia.. melayu bekerja dengan orang..

CB nie jenis pedas jugak mulut.. Jadi since semalam HOD xmo cakap dengan CB.. Tapi CB tak kisah pun lantakkan dia.. Yang penting CB buat kerja dan balik tepat masa.. Nak cuti CB apply awal2.. Yang CB tau cuti approve.. (hahahahaha gelak jahat..)





LEPAS DISCHARGED DAPAT HANDBAG

Sabtu yang lepas habis saja waktu bekerja tengahhari tu CB terus memecut ke Hospital untuk ambil alih jaga mama.. Adik CB terpaksa balik ke UITM memandangkan ada isu2 berbangkit mengenai cutinya.. Syukur kerana CB dapat diberi peluang untuk jaga mama diwaktu mama sakit.. Teringat 5 tahun lepas waktu CB bersalinkan Princess Mia.. Mama lah yang ulang alik hospital.. Mama lah yang jaga CB masa dalam pantang.. Maka inilah waktunya untuk CB pula jaga mama.. Namun masih belum cukup untuk balas jasa mama yang melahirkan dan membesarkan CB..


Alhamdulillah mama CB dah discharged semalam.. Selepas 5 hari operation mama makin sihat.. Tapi balik kena bawak handbag baru huhu… Dan setiap minggu mama kena pergi ke klinik pakar untuk dressing bahagian tiub sebab takut akan kena jangkitan kuman..


Selama 6 minggu mama perlu memakai handbag ni.. Awal bulan 3 nanti mama akan ke Hospital lagi untuk masuk camera bagi melihat samaada saluran y di potong hari tu dah tertutup atau tidak.. Jika dah tertutup maka doktor akan bukak handbag mama..



Kini giliran along CB pula mejaga mama.. Kami adik beradik tak ramai dan masing masing ada tanggungjawab dengan kehidupan masing masing.. Maka terpaksa bergilir gilir jaga mama..


Tabung Mia

Menarik Disini